Αεροπλανάκι από χαρτί

Μου το έμαθαν σε κάποια σχολική εκδρομή και το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή που το είδα! Έμαθα σχεδόν αμέσως να το φτιάχνω και μόνη μου και έκτοτε το χαρίζω σε αγαπημένους φίλους. Σήμερα στο σινεμά, λίγο πριν αρχίσει η ταινία, έσκιζα με μανία μία μία τις σελίδες του προγράμματος προσπαθώντας να το θυμηθώ και τίποτα... Μεγάλη απογοήτευση. Ήρθα σπίτι και άρχισα να τραβάω μία μία τις λευκές σελίδες Α4 απ' τον εκτυπωτή, διπλώνοντάς τις με όλους τους πιθανούς σχετικούς με αυτό που είχα στο μυαλό μου συνδυασμούς. Τίποτα. Ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση. Είπα να ψάξω στο ίντερνετ να δω μήπως το βρω πουθενά. Βρήκα αρκετές εικόνες και οδηγίες για κατασκευές και αεροπλανάκια από χαρτί, αλλά πουθενά το δικό μου, εκείνο που έφτιαχνα μικρή. Σκέφτηκα ότι αν το θυμηθώ ποτέ το πρώτο που θα κάνω θα είναι να το μοιραστώ στο ίντερνετ. Έτσι ώστε αν το ξαναξεχάσω να υπάρχει κάποιος εκεί έξω να μου το θυμίσει! Έκλεισα το φυλλομετρητή (καλά δεν το είπα;) και τράβηξα άλλη μια λευκή κόλλα Α4 απ' τον εκτυπωτή συνεχίζοντας τις προσπάθειες. Και, ναι, τελικά το βρήκα! Η χαρά μου φυσικά ήταν απερίγραπτη. Και να 'μαι τώρα εδώ, να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να σας αρέσει και να το μάθετε να το φτιάχνετε κι εσείς. Έχουμε και διπλώνουμε, λοιπόν:

Βήμα 1: Παίρνουμε μια λευκή κόλλα Α4 (φυσικά μπορεί να είναι και χρωματιστή για καλύτερο εφέ)

Βήμα 2: Διπλώνουμε την κόλλα στη μέση, κατά μήκος. (Πολύ βασικό, αυτό είχα ξεχάσει στην αρχή και δε μου έβγαινε με τίποτα!)

Βήμα 3: Τσακίζουμε χιαστή την πάνω πλευρά της κόλλας και μετά κάνουμε το ίδιο και στην κάτω πλευρά. Ξεδιπλώνουμε και έχουμε σχηματίσει ένα Χ με τσακίσματα σε κάθε άκρη της κόλλας.

Βήμα 4: Διπλώνουμε το ένα άκρο με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία. Καθώς ως γνωστόν, μια φωτογραφία είναι χίλιες λεξεις, νομίζω περισσότερο θα σας μπερδέψω με την περιγραφή.

Βήμα 5: Διπλώνουμε και το άλλο άκρο με τον ίδιο τρόπο και φτάνουμε στο σχήμα της φωτογραφίας.

Βήμα 6: Σκίζουμε ένα μικρό κομμάτι από κάθε πλευρά στα σημεία που φαίνονται στη φωτογραφία. Προσοχή! Όχι μέχρι τη μέση της κόλλας μας γιατί θα σκιστεί στα δύο και δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Λίγο από την κάθε πλευρά.

Βήμα 7: Πιάνουμε το ένα άκρο και το φέρνουμε πάνω στο άλλο διπλώνοντας την κόλλα στο ύψος των σημείων που κόψαμε και καταλήγουμε στο παρακάτω σχήμα. (Το έπιασα με ένα συνδετήρα για να δείτε πώς είναι, επειδή αν δεν το κρατάω ανοίγει. Ο συνδετήρας δε χρησιμεύει σε τίποτα στην κατασκευή.)

Βήμα 8: Διπλώνουμε τα αυτάκια στο πάνω τρίγωνο (μύτη) που έχει σχηματιστεί, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Βήμα 9: Διπλώνουμε τα αυτάκια στο πάνω τρίγωνο (μύτη) που έχει σχηματιστεί και στο άλλο άκρο, το μπροστινό μέρος της κατασκευής, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Βήμα 10: Βάζουμε τα αυτάκια που μόλις διπλώσαμε κάτω από εκείνα που διπλώσαμε πριν. (Αυτάκια μπροστινού μέρους κάτω από τα αυτάκια του πίσω μέρους.)

Βήμα 11: Γυρνάμε την κατασκευή ανάποδα και έχουμε το παρακάτω σχήμα.

Βήμα 12: Διπλώνουμε κι εδώ τα αυτάκια προς τα πάνω, όπως και προηγουμένως. Πρώτα το ένα...

Βήμα 13: ...και μετά το άλλο. Και έχουμε αυτό το σχήμα.

Βήμα 14: Αν δεν το καταλάβατε ήδη, το αεροπλανάκι μας είναι έτοιμο! Γυρίστε την κατασκευή από την καλή πλευρά και ιδού! Τώρα μπορείτε να το διακοσμήσετε με ό,τι σας κατέβει στο κεφάλι, να το ζωγραφίσετε, να το δώσετε στον καλύτερό σας φίλο, στην κοπέλα σας, στο αγόρι σας, στην καθηγήτριά σας (λολ), στη μαμά σας, στο γάτο σας να παίζει ή να το ποστάρετε στο FB για να δείξετε τις ικανότητές σας στο οριγκάμι.

Για τυχόν απορίες που προκύψουν "ask and ye shall receive"! Enjoy!

Comments

Popular posts from this blog

Mulder and Scully - Catatonia

Heavenly - Cigarettes After Sex

Harvest Moon - Neil Young